Knæk koden.

20.03.2025

 

Partnerskab skal bane vejen til fritidsjob for unge med særlige udfordringer.

For mange unge kan vejen til deres første job være brolagt med barrierer, især hvis de står over for sociale eller faglige udfordringer. Derfor har Vejle Kommune, Integrationsportalen og Lind Foundation etableret et nyt partnerskab, der gennem indsatsen Knæk koden skal hjælpe unge mellem 15 og 17 år med at finde og fastholde et fritidsjob.

Med en donation på 2,1 millioner kroner fra Lind Foundation over perioden 2025-2027 og yderligere finansiering fra Vejle Kommune på 1,4 millioner kroner skal Integrationsportalen ApS, som står bag indsatsen Knæk koden, skabe en positiv forandring i de unges liv ved at styrke deres tilknytning til uddannelse og job samt øge deres generelle trivsel.

 

Et målrettet samarbejde med sociale ambitioner

Knæk koden er med til at løse et fortsat behov for at matche udsatte unge med relevante arbejdspladser. Talrige undersøgelser viser, at fritidsjob ikke blot styrker unges muligheder i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet, men også udvikler deres livsfærdigheder, øger trivsel og reducerer risikoen for kriminalitet – især for dem i sårbare situationer. Partnerskabet mellem Lind Foundation, Vejle Kommune og Integrationsportalen har til formål at skabe disse positive effekter for 250-350 unge i Vejle. Rekrutteringen af de unge til indsatsen sker gennem skoler og kommunens ungdomsvejledning.

 

Vision og konkrete succeskriterier

Partnerskabets større vision er, at ingen unge i Danmark skal føle sig alene i overgangen til voksenlivet, og gennem et fritidsjob skal de unge få mod på at skabe en fremtid med selvstændighed og succes. Partnerskabets ambition er at øge antallet af udsatte unge, der opstarter og fastholder et fritidsjob i Danmark.

For at nå dette har parterne sat sig som mål, at Knæk koden reducerer andelen af unge, der modtager uddannelseshjælp som 18-årige og at de unges livstilfredshed stiger i forhold til en sammenlignelig gruppe af unge. Hvis det lykkedes, sigter parterne efter, at indsatsen forankres i Vejle Kommune og kan udbredes til andre danske kommuner.

 

Grundig evaluering af effekterne

For at sikre den størst mulige effekt vil Knæk koden gennemgå en grundig evaluering. En central del af analysen bliver en Social Return on Investment (SROI)-evaluering, som Lind Foundation udarbejder for at identificere de samfundsøkonomiske og trivselsmæssige elementer ved indsatsen. Integrationsportalen vil indsamle værdifulde indsigter gennem spørgeskemaer, mens Vejle Kommune bidrager med registerdata, der giver et dybere indblik i de unges udvikling. Sammen sikrer parterne, at indsatsen ikke kun gør en forskel – men den størst mulige forskel for de unge.

 

Et skridt mod sociale forandringer

”Fritidsjob er et lovende element i opnåelse af livmestring for unge – både generelt og hvis man er i en udsat position. Knæk koden indsatsen har allerede vist lovende takter, og med partnerskabet ønsker vi sammen med Vejle Kommune og Integrationsportalen at styrke evidensen bag indsatsen yderligere med det formål, at Knæk koden forankres som fritidsjobtilbud i Vejle Kommune efterfølgende, hvis resultaterne viser, at indsatsen virker for de unge.” udtaler Jens Bruun, CEO i Lind Foundation.

Helle Søndergaard, Direktør for Integrationsportalen, siger:
 “Vi glæder os over støtten fra Lind Foundation og Vejle Kommune. Partnerskabet giver os mulighed for at gøre en reel forskel for unge, der har brug for et ekstra skub. Vi ser frem til at matche deres drømme og kompetencer med virksomhedernes behov.”

I Vejle Kommune glæder direktør for Børn og Unge, Claus Svold sig over partnerskabet med Lind Foundation og Integrationsportalen:

”I teenageårene har det stor betydning for de unge, at de oplever at blive anerkendt som en del af en arbejdsplads. Især for udsatte unge kan det være både sårbart og uoverskueligt selv at tage initiativ til at finde et fritidsjob, og derfor er det vigtigt, at vi er til stede med hjælp og sparring, for vi ved, at det har stor indflydelse på de unges senere indtræden på arbejdsmarkedet, om de har haft et fritidsjob eller ej. Jeg glæder mig til et frugtbart samarbejde, der kan hjælpe både de unge og os med at blive klogere på, hvad der virker, så endnu flere får et fritidsjob.”

Baggrund

I juni 2024 præsenterede regeringen udspillet “Flere unge skal have et fritidsjob”, der skal gøre det mere attraktivt for unge at få erhvervserfaring gennem fritidsjob (Regeringen, 2024). Der er et markant behov for at støtte unge i udsatte positioner med at finde et relevant og realistisk jobmatch hos virksomheder, der efterspørger deres arbejdskraft.

Både danske og internationale studier viser, at unge mellem 15 og 17 år, der har haft et fritidsjob, klarer sig bedre i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet i den tidlige voksenalder sammenlignet med jævnaldrende uden joberfaring (Just-Noerregaard et al., 2021). Også Reformkommissionen har peget på fritidsjob som en afgørende faktor for at styrke unges tilknytning til arbejdsmarkedet og reducere risikoen for at ende uden tilknytning til arbejdsmarkedet og uddannelse senere i livet.

Partnerskabet om Knæk koden løber fra 1. april 2025 til 30. september 2027 og har en samlet finansiering på 3,5 millioner kroner. Lind Foundation bidrager DKK 2,1m, mens Vejle Kommune bidrager med DKK 1,4m i perioden.