GRÅK & FGU.
20.12.2024
Nyt initiativ løfter sårbare unge med bevægelse og fællesskab – 800 unge får styrke til fremtiden.
Med støtte fra tre fonde lancerer GRÅK og FGU-forløbet ‘Styrke og Balance’ på 13 FGU-skoler. Projektet giver eleverne mulighed for at opnå større fysisk og mental trivsel gennem bevægelse, fællesskab og personlig udvikling.
Mange unge bøvler med bevægelse og sundhed. Det gør GRÅK nu op med. Fra 1. januar lanceres tilbuddet Styrke og Balance på 13 FGU-skoler i Jylland, som over tre år vil give 800 unge mulighed for at opnå større fysisk og mental trivsel. Projektet er blevet muligt takket være 3 store donationer på samlet 6,6 millioner kroner fra Grundfos Fonden, Lind Foundation og Gl. Skanderborg Fonden.
Hvad er GRÅK?: En ny tilgang til bevægelse og livsmestring for unge
GRÅK er en ny metode, der kombinerer bevægelse, mentalisering og fællesskab. For unge, som ofte har haft det svært i skolen eller idrætsverdenen, tilbyder GRÅK et trygt rum, hvor de kan styrke deres krop, deres sind og deres tro på sig selv. Metoden er udviklet specifikt til at hjælpe unge med at mestre deres liv på egne præmisser.
Som en del af Styrke og Balance undervises eleverne i funktionel træning inspireret af CrossFit, sunde kostvaner og betydningen af hvile. Hver elev tilknyttes en mentor, der motiverer og støtter dem i at opnå succes med små skridt. Undervisningen i ernæring varetages af VIA-studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen, som bruger projektet som en del af deres uddannelse.
“Med GRÅK giver vi unge en helt ny tilgang til bevægelse og sundhed. De skal ikke passe ind i faste rammer, men mødes præcis der, hvor de er. Vores erfaring viser, at denne tilgang ikke bare øger deres trivsel, men også giver dem mod på at tage næste skridt i livet – mod uddannelse eller job,” siger formand for GRÅK, Kåre Fisker.
Fonde gør det muligt
Styrke og Balance bliver en realitet takket være generøse donationer fra:
Lind Foundation: 4,1 mio. kr.
Grundfos Fonden: 1,9 mio. kr. (samt yderligere 1,6 mio. kr. over 3 år til GRÅKs generelle virke)
Gl. Skanderborg Fonden: 600.000 kr.
Disse midler gør det muligt at udrulle projektet på de fire FGU-institutioner: FGU Sydøstjylland, FGU Århus, FGU Midtjylland, FGU Østjylland og deres 14 skoler i hele Midt- & Østjylland. Tilsammen udgør disse skoler 20% af det samlede FGU-elevtal på landsplan. Målet er at skabe en mærkbar forbedring i de unges trivsel og fremtidige job- og uddannelsesmuligheder.
”Vi er glade for at støtte op om dette initiativ og afprøvning af et nyt og relevant tilbud på FGU-institutionerne. Det er en investering i de unges fremtid, hvor de får redskaber til at mestre livet, øge trivslen, og hjælpe de unge ind på den rette livsbane,” udtaler Jens Bruun, CEO, Lind Foundation.
Store besparelser for samfundet og flere unge i trivsel
Projektet har til formål at øge andelen af elever, der fortsætter i uddannelse eller beskæftigelse efter afslutningen af deres FGU-forløb. Dette opnås gennem forløbet, ved at de unge får succes med bevægelse, genfinder troen på egne evner.
“GRÅK løser et problem, vi har kæmpet med i årevis: Hvordan vi skaber et bevægelsestilbud for unge, der er i tvivl om deres egne evner. Med GRÅK ser vi allerede nu, hvordan elever får mere selvtillid og glæde i hverdagen,” fortæller direktør, FGU Aarhus, Claus Bentsen. Han fortsætter: “Vi mener, at tilbuddet har særlig relevans for os, fordi ‘Styrke og Balance’ med GRÅK støtter unges oplevelse af at være i et vitaliserende fællesskab, hvor bevægelse og sundhed er i fokus. Det foregår i trygge og inkluderende rammer, hvor konkurrenceelementer er fraværende og eleverne ikke forventes at være i nogen som helst form eller dygtige i forvejen. Alle kan deltage på eget niveau”.
En grundig måling af effekterne
De økonomiske og trivselsmæssige effekter af Styrke og Balance undersøges i en effektevaluering, hvor elever, der vælger tilbuddet, sammenlignes med øvrige elever på FGU-skolerne, der ligner dem på en række relevante karakteristika. Sammenligningen fokuserer på elevernes tilknytning til uddannelse og beskæftigelse samt en række trivselsindikatorer.
Fakta
Om FGU
Den Forberedende Grunduddannelse (FGU) er målrettet unge under 25 år, som har brug for særlig støtte til at styrke deres faglige, personlige og sociale kompetencer. Målet er at gøre dem klar til uddannelse eller beskæftigelse.
Om GRÅK
GRÅK er en almennyttig forening, der med mentalisering, bevægelse og fællesskab hjælper unge i alderen 13-30 år med at mestre deres liv og genfinde glæden ved bevægelse og fællesskaber.
Om Lind Foundation
Lind Foundation er en almennyttig fond, hvis formål er at skabe positive og målbare sociale forandringer for mennesker i udsatte positioner. Gennem støtte til organisationer og initiativer lægger fonden vægt på at måle effekten af de indsatser, der støttes, for at sikre varige forandringer samt understøtte og udbrede det, der virker.
Om Grundfos Fonden
Grundfos Fonden (Poul Due Jensens Fond) er en dansk erhvervsdrivende fond, som er hovedaktionær i Grundfos. Fonden støtter missionsdrevne initiativer der bidrager med langsigtede, bæredygtige løsninger til verdens vand, klima og sociale udfordringer.
Om Gl. Skanderborg Fonden
Gl. Skanderborg Fondens vision er at skabe sammenhængskraft og stærke fællesskaber i Midt- og Østjylland. Vi samarbejder bredt for at styrke fællesskaber og fremme sociale initiativer.
Vi har en proaktiv tilgang til vores arbejde. Vi indgår i dialog med forskellige aktører som kommuner, andre fonde, og civilsamfundet for at skabe synergi mellem projekter og fremme vores mission.
Kontaktoplysninger
FGU
Niels Bjørnø, Direktør, FGU Sydøstjylland
Tlf.: 3046 3043, E-mail: niels.bjorno@fgusoj.dk
Foreningen GRÅK
Elizabeth Bollerup, sekretariatschef
Tlf: 6055 2729, E-mail: info@graakplay.dk
Lind Foundation
Jens Bruun, CEO
Tlf: 3166 1053, E-mail: jens.bruun@lindfoundation.com
Grundfos Fonden (Poul Due Jensens Fond)
Gitte Thordal Jespersen, Fondschef
Tlf: 5125 3411, E-Mail: gjespersen@grundfos.com
Gl. Skanderborg Fonden
Camilla Stenhaug Pedersen, Fondschef
Tlf: 6116 6662, E-Mail: cs@glskanderborgfonden.dk